De behandeling

Een orthodontist is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in de orthodontie (gebitsregulatie).
Een orthodontist wordt ook wel een 'beugeltandarts' genoemd. Orthodontisten werken uitsluitend met beugels en houden zich niet bezig met het vullen van gaatjes of het maken van kunstgebitten.

Waarom naar een orthodontist?
De orthodontist kan ervoor zorgen dat de tanden, kiezen en kaken in een betere stand komen te staan.
Het gebit kan beter functioneren, en tanden op een rij zien er vaak beter uit!

  • De orthodontist kijkt eerst naar de stand van de tanden, de kiezen en de kaken.
  • Soms is een kind nog te jong voor een beugel. Dan wordt er een afspraak gemaakt voor een jaar later.
  • Als iemand wel aan een beugel toe is wordt er informatie verzameld om een diagnose te kunnen stellen:
  • Met de patiënt en/of de ouders stelt de orthodontist een behandelplan op.
  • In het begin wordt vaak een uitneembare beugel toegepast waarmee de stand van de kaken ten opzichte van elkaar wordt beïnvloed, bijvoorbeeld bij een grote overbeet.
  • In een vervolgfase wordt er vaak een ‘slotjesbeugel’ geplaatst om te bereiken dat de tanden en kiezen recht staan en goed op elkaar passen.
  • De eerste dagen kan een nieuwe beugel wat gevoelig zijn en soms zelfs wat pijnlijk. Dit went over het algemeen snel, en dan zal het dragen van een beugel zeker geen pijn meer doen.

Wanneer er met uitneembare apparatuur wordt gestart, duurt een gemiddelde orthodontische behandeling 2 tot 3 jaar. Zijn er enkel slotjes voor nodig om tot een optimaal resultaat te komen, dan duurt een gemiddelde behandeling 1,5 jaar. Als afsluiting worden er vaak retentiedraden (ook wel retainers genoemd) achter de boven- en ondertanden geplaatst. Dit is om er voor te zorgen dat de tanden en kiezen op de juiste plaats blijven staan.