Eerste Consult

De uitwerking van de orthodontie is in het dagelijks leven te zien door de beugels die mensen dragen en waarbij via haakjes en elastiekjes permanente trek- en drukkrachten op de gebitsdelen wordt uitgeoefend tot de gewenste stand is bereikt. Hierbij moet in jaren gedacht en gerekend worden.

Tijdens de behandeling moet de patiënt de beugel meestal dag en nacht dragen (actieve behandelingsperiode). Tijdens deze periode is regelmatige controle en/of bijstelling van de beugel noodzakelijk.

  • Anamnese Een orthodontist (soms ook beugeltandarts genoemd) is een tandarts-specialist die na afronding van de tandheelkundestudie een 4-jarige fulltime-specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd.
  • Röntgenfoto’s Een orthodontist houdt zich bezig met het bestuderen van de vorm, groei en ontwikkeling van het gebit en de kaken en het optimaliseren van de stand van het gebit en de kaken door middel van beugels.
  • Afdrukken De termen orthodontist en orthodontie komen van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odontos (tand).
  • Foto’s Orthodontisten werken meestal samen met verschillende medewerkers in een eigen praktijk. In nauwe samenwerking met andere specialisten zijn orthodontisten ook vaak betrokken bij de behandeling van patiënten met aangeboren afwijkingen van het gezicht.