Retentie

Waarvoor?
De vaste beugel is eruit. Je tanden staan recht, maar je bent nog niet klaar! Na het verwijderen van de vaste beugel kan er nog van alles gebeuren. Door het verschuiven van de tanden en kiezen is het bot nog erg actief. Dat moet eerst “tot rust” komen. Om de tanden en kiezen na de actieve behandeling in de goede rechte stand te houden moet je een retentiebeugel dragen. Dit is een uitneembare beugel voor het vasthouden (= retineren) van het verkregen resultaat van de orthodontische behandeling. Een vaste retentiebeugel (spalk) wordt bij ons in de praktijk meestal alleen achter het onderfront geplakt (van hoektand tot hoektand). De ondertanden hebben bij ongeveer 85% van de mensen de neiging scheef te gaan staan als ze ouder worden. Dit is een langzaam voortschrijdend proces, wat we graag willen voorkomen.

Uitneembare retentiebeugel:
Hoe lang?
De eerste 6 maanden na het plaatsen moet de beugel 24 uur gedragen worden. Vervolgens moet de retentie-beugel nog een aantal jaren ‘s nachts worden gedragen, bij het eten en tandenpoetsen moet je de beugel uitdoen.

Voor het dragen van de retentie-beugel ben je helemaal zelf verantwoordelijk!
De orthodontist geeft bij iedere controle advies over de draagtijden van de retentie-beugel. Houd je aan deze draagtijden. Dat is de enige manier om er voor te zorgen dat het fraaie resultaat behouden blijft. Als de beugel niet goed zit of kapot is, bel ons dan zo spoedig mogelijk! Wacht niet tot de tanden weer scheef staan!